Ataşehir: 0545 286 3272

ARA ÖĞÜN MÜ ATIŞTIRMA MI!

 
 

Şişmanlığın, iki temel nedeni vardır; şekerli gıdalara saldırmak ve geceleri atıştırmak… Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon başında gerçekleşen abur-cubur seansları, o saatlerde metabolizma da yavaşladığından, fazla kilolara davetiye çıkarır.
Bie başka sorun da kan şekerindeki düşmeler nedeniyle gün içinde ortaya çıkan şeker, çikolata ve tatlı yeme isteğidir. Yüksek Glisemik İndeksli karbonhidratlarla beslenildiğinde, önce kandaki şeker ardından da dengeleyicisi insülin hormonu hızla yükselir. Bunun üzerine faaliyete geçen insülin, 2-3 saatte, şekeri normalin de altına indirir. Şiddetli yeme isteği, titreme ve terlemelere neden olan bu rahatsızlığın tıptaki adı Reaktif Hipoglisemi’dir. Bilinçli beslenemeyen, kahvaltı yapmayan ve düzensiz yemek yiyen kişilerde sıkça görülür. Gün boyunca süren atıştırma krizleri yüzünden kilo verilemez. Bunların üstesinden gelebilmek için, düşük glisemik indeksli ve posalı gıdalar almalı ve asla ana ve ara öğünleri atlamamalısınız.
Ara öğün hem sağlıklı beslenmede hem de kilo kaybetmede çok önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalar ara öğün tüketiminin öneminin altını çizer.
Ara öğünler açlığınızı bastırarak bir sonraki ana öğünde daha az besin tüketmenizi sağlar.
Ara öğün tüketen kişi ile tüketmeyen kişinin metabolizma hızları arasında ciddi farklılıklar görünür. Tabi ki ara öğün tüketimi yapan kişinin metabolizması daha hızlı çalışır.
Kan şekerimizin hızlı inip çıkması kilo alımını ve yağlanmayı arttırır. Ara öğün tüketiminde alınan besinler kan şekerinin hızlı inip çıkmasını kontrol altına aldığından yağlanma ve kilo alımı da otomatik olarak kontrol altına alınmış olacaktır.
Ara öğün sağlıklı beslenmede önemlidir ancak sık sık aklımıza gelen her besini tüketmek, saatlerin belli olmaması ve düzensiz ara öğünler metabolizma hızımızı arttırmaz tam tersi yağlanma hızımızı arttırır. Bu sorunun oluşmaması için yemekten (ana öğünden) sonra 4-5 saat hiç bir şey yememek ve midemizi dinlendirmek gerekir. Ara öğünler az ve belirli saatlerde olmalı aynı zamanda yüksek kalori içermemelidir.
Ara öğün alternatifleri;
1 elma, 1portakal, 1 armut
Yağsız yoğurt
1 bardak süt
5-6 kuru kayısı
1 avuç kuru üzüm
1 avuç badem
1 kase çorba
1/2 simit + 1 dilim peynir
3-4 kepekli bisküvi + 1 dilim peynir
1 adet kepekli tost
şeklinde sevdiğiniz lezzetleri kullanabilirsiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken atıştırma şeklinde sürekli yemek değil, belli saat ve plan dahilinde ara öğün tüketmek.