Kas Ağrısı( Muscle Soreness)
Egzersize bağlı iki farklı kas ağrısı vardır. Birincisi, antreman da hissedilen ağrı ve antremandan sonra hissedilen ağrı. Ağrının diğer bir türü ise antremanı takip eden 1-3 gün arasında ortaya çıkandır.
Hemen ortaya çıkan ağrı kasta laktik asit birikmesi ile ortaya çıkar. Bu laktik asit antrenmandan sonraki 45 dakika içinde ortadan kaldırılır. Birikmiş laktik asitin fazlası egzersizde kullanılmak üzere kaslarda metabolize olur.
Gecikmiş kas ağrısı ise, antrenman sonrası 1-3 gün içersinde ortaya çıkar. Gecikmiş ağrı bağ dokuda antreman esnasında meydana gelen çok küçük yırtılmalarının bir sonucudur.
Yorgunluk Nedir?
Yorgunluk genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerjisizlik durumudur. Ağır bir bedensel aktiviteden sonra yorgunluk hissedilmesi normaldir.
Yorgunluğu ortaya çıkaran en temel etken, antremanın süresi ve yoğunluğudur. Örneğin, 30 saniyeye kadar olan tüketici maksimal egzersizlerde hissedilen yorgunluk, aktif kasların aktin-myozin çapraz köprüsünün ATP olmadan çalışmasından kaynaklanır. ATP olmadan kas fibrilleri kasılmayı devam ettiremez. Yaklaşık 60 dakikalık ağır antreman sonrası ortaya çıkan kas yorgunluğunun genellikle laktik asit birikmesinden ortaya çıktığı düşünülür. Açıkçası bunu pek çok neden etkileyebilir, ancak yoğun antreman sonrasında biriken laktik asit eninde sonunda kas kasılmasını engelleyecektir.
90 dakikadan fazla süren dayanıklılık sporlarında ise; yorgunluğun asıl nedeni çalışan kaslardaki glikojenin azalmasıdır. Diğer bir deyişle glikojen azaldığında kaslar yorgunluğu karşılayamaz duruma gelir. Dayanıklılık sporlarındaki yorgunluğun bir diğer nedeni de; dehidrasyondur.
Yorgunluğun diğer sebepleri ise; stresin, gerginliğin sürekli olduğu bir yaşam tarzıdır. Gereğinden fazla yoğun, çok fazla inişli çıkışlı bir iş hayatı yorgunluğun başlıca hazırlayıcısıdır. Uyku kaybı ve kalitesiz bir uykuda yorgunluğun bir diğer sebebidir. Yaşlandıkça uykunuzun azalıp bölündüğünü ve erken uyanmaya hazır hale geldiğinizi dikkate alırsanız, sağlıklı bir yaşam ve daha az yorgunluk için uykuyu koruyucu tedbirleri almanız gerekir.
Yorgunluğun Egzersiz İlişkisi
Yorgunluk bedensel ve ruhsal bir belirtidir. Yorgunluğu tetikleyen faktörler sabırla irdelenmeli. Uyku ile beslenme ile, kullandığınız ilaçlar ile, alkol, sigara, kahve tüketiminiz ile, şimdiki kilonuz ile, yorgunluğun ilişkisi araştırılmalıdır.
Her gün en az 30 dakikalık düzenli yapılan aerobik egzersizler başlangıç için iyi bir tedavi başlangıcı olacaktır. Yorgunlukla mücadelede kas güçlendirici ve direnç arttırıcı antrenmanlar da yararlı olacaktır.