Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu, düzensiz besin alımı azaltıldığında gyrelin (açlık) hormonunun artığı gözlenmiştir. Kulaktan dolma, internetten bu konuda eğitim almamış kişilerden alınan bilgilerle yapılan diyetlerle besin alımı azaltıldığında gyrelin hormonu azalarak açlık seviyemizi yükseltir. Vücut buna önlem olarak alınan az miktarda enerjiyi uzun süre saklamak için yağ şeklinde depolayarak kendini korumaya almaktadır. Peki peptid YY hormonunu (açlık bastırıcı hormon) nasıl artırabiliriz?
Açlık bastırıcı hormonu artırmak için birçok faktör vardır. Bunlardan birkaçı probiyotik içeren besinlerden beslenmek, posalı besinleri tüketmek ve konumuz olan düzenli egzersiz. Yapılan araştırmada düzenli ve doğru egzersizin açlık bastırıcı hormonu artırdığı gözlenmiştir. Aynı zamanda hormon salınımını ve enerji tüketimini arttırdığı için hedeflenen ideal kiloya ulaşmada büyük avantaj sağlamaktadır. Yakılan enerji yapılan spora göre değişiklik göstermektedir. Fakat her türlü egzersiz sonrası kasların çalışma mekanizması devam ettiği için enerji harcamasının normal dinlenmeye göre artış gösterdiği gözlenmiştir.
Spor yaparken hedefimiz yağ yakımı ve kas kazanımıdır. Bunun için spor öncesi ve sonrası beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir. Bütün öğünleri hesaba katarak sporcular için beslenme programı hazırlanmalı ve yetkili, bilgili kişilerden ( diyetisyen) destek alınmalıdır. Spor salonunda verimli zaman geçirmek için bir antrenör ve diyetisyen eşliğinde “doğru spor doğru beslenme” bilinciyle hareket etmek gerekir. Diyetisyen ile birlikte hazırlanan diyet programı ve iletişim içinde bulunduğu antrenör ile bölgesel olarak yağlanma durumunun kritiğini yapıp egzersiz programı hazırlanır. Aksi takdirde yapılan sporda istenmeyen kas kayıpları ve yağ alımları ile karşı karşıya gelinmektedir. Bu durumda kişinin bireysel ölçümlerde kilo kaybettiğini düşünerek sevinci artar fakat bu kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Kas kaybıyla vücudun enerji yakma kapasitesi azalmakta ve metabolizma yaşı artmaktadır. Bu da yağ yıkımını azaltmaktadır. Artan yağ oranı yine aynı şekilde metabolizma çalışma fonksiyonunu azaltmaktadır ve birçok hastalığa öncülük etmektedir.
Sonuç olarak düzenli ve sağlıklı bir yaşam için hayatımıza düzenli beslenmeyi ve sporu dahil etmek gerekmektedir. Bu konularda eğitim almış bilgili kişilerle çalışmanızı tavsiye ederim. Hepinize bilinçli sporlar sağlıklı besinler diliyorum.
Diyetisyen Volkan GÜLMÜŞ
Kaynakça
David Stensel, Ph.D., is an exercise physiologist working at Loughborough University, Leicestershire, United Kingdom.
Kevin Deighton, Ph.D., is a senior lecturer in sport and exercise nutrition at Leeds Beckett University, Leeds, United KingdomKaynakçaDavid Stensel, Ph.D., is an exercise physiologist working at Loughborough University, Leicestershire, United Kingdom.
Kevin Deighton, Ph.D., is a senior lecturer in sport and exercise nutrition at Leeds Beckett University, Leeds, United Kingdom.