Kinoa Peru da yetişen ve bir çok ülkeye ihraç edilen özellikle biz sporcular için mucize bir besin. En önemli özelliği besin zincirinde ilk sıralarda yer alan proteini fazlasıyla barındırıyor olması. Bizim için vücudumuza protein alıyor olmak çok önemli fakat bir besini fazla protein içeriyor diye de koşulsuz beslenme programımıza ilave etmiyoruz, çünkü sadece protein bakımından değerli olması yeterli değil aynı zamanda kolesterol ve yağ yok denecek kadar az olmalı. İşte bu sebeple kinoaya mucize besin unvanını veriyoruz çünkü kolesterol yok ve yağdan fakir. Aynı zamanda kinoayı değerli kılan diğer özellikleri ise, 6 farklı vitamin içeriyor olması ( A, B, C, D, E ,K), yaşlanmayı geciktirdiği ve özellikle meme kanserinde içeriğindeki bitkisel kimyasalların koruyucu etkisi olduğu söylenmekte. Kalsiyum bakımından da sütten daha değerli verilere sahip. Aynı zamanda cildi koruyor ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olanlara da fayda sağlıyor. Tüm özellikleri değerlendirildiğinde sadece biz sporcular için değil 7’den 70’e tüm insanların beslenme programlarına kinoayı dahil etmeleri gerektiği sonucuna varıyoruz.
Kinoa ile yeni tanışıyorsanız bu salata tarifi ile başlamanız sizin için doğru tercih olacaktır zira kinoa ilk uygulamalarda genellikle diğer bakliyatlar ile bir tutulup aynı oranda kullanıldığında sonuç çok da iyi olmuyor ve gereksiz israf ile karşı karşıya kalıyorsunuz.Bu tarif ile başlamanız ardından da ikinci vereceğimiz kinoa pilavını da deneyebilirsiniz.
Kinoalı Salata
Malzemeler
- yarım demet roka
- birkaç yaprak kıvırcık salata
- birkaç yaprak fesleğen
- 1 büyük domates
- yarım kahve fincanı kinoa
- tuz
- balsamik sirke
- sızma zeytinyağ
Yapılışı
- Kinoayı güzelce yıkayıp süzün ve 1 su bardağı su ile haşlayın. Kinoaların piştiğini etrafında beliren beyaz çemberden anlayabilirsiniz. Piştiklerine karar verdiğinizde süzerek soğuk sudan geçirin.
- Yeşillikleri ve domatesi yıkayıp dilimleyin.
- Tüm malzemeyi bir salata kasesinde birleştirip sosunu da damak zevkinize göre (yağı abartmadan:) lütfen) ekleyin.
Kinoa Pilavı
1 su bardağı kinoa
2,5 su bardağı su
1 adet büyük soğan
1 adet büyük boy havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 kaşık domates salçası
Zeytinyağı (3 çorba kaşığı )
Tuz
Yapılışı
- Süzgeç yardımıyla kinoayı birkaç defa yıkayın.
- Havucu rendeleyip, tüm diğer sebzeleri yemeklik doğrayın.
- Tencerede zeytinyağı ile birlikte tüm sebzeleri kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca salçayı ekleyip salça kavrulana kadar 1-2 dakika daha kavurun, yapışma ihtimali olursa az miktarda sıcak su ekleyin.
- İyice yıkanmış kinoayı ekleyip, üzerine 2,5 su bardağı sıcak su ilave edin. İsteğe göre tuz atın. Pilav kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte tutun, kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp pişmeye bırakın. Kinoamız tüm suyunu çekince ve kinoaların üzerindeki beyaz şeritler iyice görünür olunca pilavımız pişmiş demektir. Altını kapatıp birkaç dakika demlenmeye bırakın.
Afiyet olsun.
Sporla Kalın